Allt om SM
Jag finner det otroligt viktigt att vi i klubben kan jobba som ett lag även om det är individuellt tävlande det handlar om, och som vi alla vet så upptäcker tolv par ögon och öron mer än ett.
Så, här önskar jag att vi skriver ner det vi vet, tror eller anar om de kommande SM-tävlingarna. Du väljer själv vad du vill lyssna på av det som står här. Allt är av intresse - kupering, plats för TC, banläggarens vanor, kartritarens skostorlek, förmodat väder på tävlingsdagen, relevans med träningskartor.... Ja ni fattar säkert.
Kom bara ihåg, inget är för litet eller obetydligt för att skriva här!
Skriv gärna vilken distans, eller tävling det gäller också.
Exempel:
Långdistansen: träningskarta Järna v:a, relevans: samma kartritare. Observation: Finner kartan vara lite "glidig". Har upptäckt att det är svårt att gå för hårt på kompassen in från sista säkra - hamnar ofta lite snett då, vilket nog beror på vissa små skevheter i kartan. Säkrast att vara nogrann med att kolla punkter OCH riktning in mot kontrollerna.
Lång: Gissning: Tävlingen skall enligt IFK:s hemsida vara på Rödmossen. Lämplig äng för TC kan hittas på gamla kartan, namnmärkt Römossen.
Lång: Det har snackats om att lången skall bli kanske till och med för lätt. Man menar då vad jag förstår att det är öppet, fint och lättsprunget. Den närmsta kartan som vi tränat på är väl Södra delen på Marietorp. Det är bland det tuffaste terräng som vi har i sörmland. Mer branta backar.. Kommer ihåg avslutningsslingan från Ultra-sm 99. Tufft! Alltså, slarva inte med de fysiska förberedelserna...
Banläggare Henriksson är en orienteringstekniker. Alltså tror jag att det bli väldigt lite väglöpning och mera skogsvägval på banorna. Man lägger banor som man själv skulle vilja springa.
Om träningen torsdag 21/8.
Lite för snäll terräng uppe på höjderna men sankmarkerna sackar så totalen är nog jämförbar. Jag snackar lång-sm... För medel var nog förra veckans träning mera relevant.
När jag planerat träningen har jag tänkt så här:
Långdistans:
Kortsträckor kan alla orientera bra på, både vi och alla andra. Det som blir utslagsgivande är långsträckorna.
På långsträckor finns det två olika teorier:
1) Farten behöver inte vara maximal, den som bommar minst vinner.
2) Som Micke Wehlin säger att vi i Norden är dåliga på att verkligen forcera på långsträckorna. Och ska man bli bättre måste man pressa sig, därför är OL-intervaller bra.
Jag har valt alternativ 2>> Långa OL-intervaller med fokus på grov-OL i detaljrik terräng samt så svåra kontrollpunkter som möjligt. (Jag tror att en banläggare av klass som lägger bana till ett SM verkligen bemödar sig att ha svåra kontrollpunkter).
Medeldistans:
Enligt Micke Wehlin är terrängen besvärlig, typ Marvikarna, Almnäs.
Jag har tänkt så här>> Man behöver ha bra löpteknik, styrka, bra OL-teknik och framförallt vara mentalt inställd på att det är besvärlig terräng. Se på Pål som sprang bättre andra gången han sprang banan i Marvikarna.
Löpteknik>> Tränas bäst i hög fart. Jag tror därför att OL-intervaller är det bästa.
Styrka: Korta intervaller är konditionsträning och långa intervaller är styrketräning. Därför är nog långa OL-intervaller bra även som styrketräning.
Stafetten>> Den enda karta jag sprungit på förut av SM-kartorna. Jag tyckte terrängen var normal vilket innebär att en bra orienterare kan hålla mycket hög fart. Mestadels mycket kartläsning. En hel del vägval, antingen över berg eller runda. Mestadels gick det snabbare för mig att runda bergen. Man kan råka ut för sluttningskontroller.
Den stora svårigheten på stafetten är att det går att hålla mycket hög fart, mycket kartläsning och vägval. Jag tror man ska försöka lägga vägvalen där man kan springa fort - dvs runda bergen. Kontrollerna spikar man bara man hinner följa med i kartläsningen. Jag tror man blir rejält trött för det blir många berg att passera.
Den karta som fanns förut på SM-stafetten var grovt ritad men det var inget problem tyckte jag.
lång: mat: pastarätt på lördag och andalusisk korvgryta på söndagen
lång: träningskarta marietorp: finner även denna karta att vara bitvis "glidig", har sprungit med GPS och kollat och kartan ÄR skev på många (!) platser. Frågan är om vi nu kan vänta oss samma skevheter på SM???
Niklas Henrikssons bana på Järna väst:
1 3,37
2 1,36
3 8,03
4 2,24
5 3,47
6 13,23
7 5,36
8 0,52
9 2,02
10 5,32
11 11,38
12 1,44
13 4,49
14 2,17
15 2,58
16 2,01
17 5,43
18 9,10
19 3,00
20 2,07
Mål 1,32
Tot: 1:34:00
Vilka mer har sprungit? 1.34 känns som en OK tid tycker jag. Tips till er som ej sprungit: Spring ut höger till kraftledningen på väg till 5an(31), annars fastnar ni i nya stängsel.
SM-sammanfattning från Miche...
SM 08
Lång Kartritare Andreas Oxenstieran från börja.
Marietorp
Klämmingen II Kartritare AO i botten.
Järna V Samma kartritare som rev. Långkartan.
Kallfors Kartritare AO i botten.
Källsvik södra delen. Kartritare AO i botten.
Mölnbo
Hejsta-Hölö
Medel
Gerstaberg Norra delen Lika svårt men mindre grönt.
Acksjöarna Norra delen
Ultralång SM 2006 Östra delen.
Lida pålamalm södra delen.
Kavle
Yngsviken norra delen. Samma kartritare som ritat kavlekaran från början.
Bommersvik Samma kartritare som ritat kavlekaran från början.
Mölnbo
Hejsta-Hölö
Om man vill åka en bit
Segersäng nord östra området. Ligger norr om Ösmo. 5-dagarskartan 92 E3. Vid Nynäs. Mitt på finns liknade höjd område.
Övriga kartor
Tuvängen Norra Kartritare AO i botten.
Har kollat lite på Henrikssons banor från skol-SM och på träningspaketet. Som Anders A påpekade härom dagen, finns inga riktigt korta sträckor. Det är minst 250 m mellan kontrollerna. Banorna följer i princip samma mönster: långsträcka på 1,5-2 km, följt av 3-5 sträckor med kortare längder och så ny långsträcka. De kortare sträckorna gör gärna en ögla. Det är slående hur få av kontrollpunkterna som ser särskilt svåra ut i kontrolltagningen, men av egen sur erfarenhet har jag lärt att skenet kan bedra en smula.